SLIDES

Slideshow

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Η αναβληθεισα λογω καιρικων συνθηκων συγκεντρωση του συλλογου Ελικιωτων Αμερικης, .........///// info by george Kyriakakis

Η αναβληθεισα λογω καιρικων συνθηκων συγκεντρωση του συλλογου Ελικιωτων Αμερικης, θα πραγματοποιηθη στις 26 Απριλιου εις την Εκκλησια της Αγιας Βαρβαρας Toms River N.J. Ελπιζουμε οτι θα γινει καθε δυνατη προσπαθεια εξ ολων μας να παραβρεθουμε εκει και να εχωμε παλι μια δημιουργικη συνεδριαση, και φυσικα συνεσθιαση μετα των παραδοσιακων γλυκισματων που ετοιμαζουν παντα οι κυριες του συλλογου μας. Καλη ανταμωση!!!!!

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

"Σύνδρομο ταχείας καταπτώσεως της Ελιάς": Μια νέα καταστρεπτική ασθένεια της Ελιάς////////απο to FARMACON.GR



"Σύνδρομο ταχείας καταπτώσεως της Ελιάς": Μια νέα καταστρεπτική ασθένεια της Ελιάς

Πριν από μερικά χρόνια στους ελαιώνες της Νοτιοανατολικής Ιταλίας (περιοχή Απούλιας) εμφανίσθηκε αιφνιδίως μια νέα ασθένεια της ελιάς η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα προκαλεί την πλήρη ξήρανση των δέντρων.
Λόγω της ταχείας εξάπλωσης και καταστροφής των δέντρων η ασθένεια ονομάσθηκε «Σύνδρομο ταχείας καταπτώσεως της ελιάς» ("Quick Decline Syndrome of Olive").
Μέσα σε ένα χρόνο η ασθένεια επεκτάθηκε σε 350.000 στρέμματα.
Τον Οκτώβριο του 2014 και στα πλαίσια του 17ου Πανελλήνιου Φυτοπαθολογικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο προσκλήθηκε ο Διευθυντής του Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου του Bari Δρ Donato Boscia και μίλησε εκτενώς για τους κινδύνους που εγκυμονεί η νέα ασθένεια για τους ελαιώνες ολόκληρης της Μεσογείου Λεκάνης.
Από σχετική έρευνα που έγινε το Δεκέμβριο του 2014 από τον υποφαινόμενο σε συνεργασία με το Δρα Donato Boscia για τυχόν ανεύρεση της ασθένειας στην περιοχή της Μαγνησίας, δεν προέκυψε η παρουσία της. Και τα 20 ασθενή ελαιόδεντρα που εξετάσθηκαν αποδείχθηκε ότι είχαν προσβληθεί από το μύκητα Verticillium.
Συμπτώματα της ασθένειας
Επειδή το βακτήριο αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται στα ξυλώδη αγγεία των φυτών προκαλεί μπλοκάρισμα της μεταφοράς του νερού και των υδατοδιαλυτών θρεπτικών στοιχείων, με αποτέλεσμα τα φυτά να παρουσιάζουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά που εμφανίζονται με την έλλειψη νερού, δηλαδή ξηράνσεις του φυλλώματος και των κλάδων και σταδιακά ολόκληρου του φυτού.
 symptoms olivetrees xyllela3  symptoms olivetrees xyllela4
olive xyllela5
olive xyllela6

Αιτιολογία της ασθένειας
Η αιτιολογία της ασθένειας φαίνεται να περιλαμβάνει ένα σύμπλοκο τουλάχιστο τριών κυρίων παραγόντων:
α) Προσβολών από το λεπιδόπτερο Zeuzera pyrina, του οποίου οι στοές που ορύσσει η προνύμφη του στους κορμούς και κλάδους, διευκολύνουν την είσοδο φυτοπαθογόνων μικροοργανισμών.
β) Μολύνσεων των αγγείων του ξύλου από ορισμένους παθογόνους μύκητες που νεκρώνουν το σομφό ξύλο. Πρόκειται για μύκητες κυρίως του γένους Phaeoacremonium (P. parasiticum, P. aleophilum P. και alvesii) και Phaeomoniella.
γ) Μολύνσεων των αγγείων του ξύλου από το παθογόνο βακτήριο Xyllela fastidiosa.
Εκείνο που ανησύχησε περισσότερα τους επιστήμονες και τις αρμόδιες αρχές είναι η απομόνωση του παθογόνου βακτηρίου Xyllela fastidiosa. Πρόκειται για ένα καταστρεπτικό παθογόνο βακτήριο που προσβάλλει τουλάχιστον 100 φυτικά είδη, μεταξύ των οποίων και την άμπελο, την αμυγδαλιά, τη ροδακινιά, τη δαμασκηνιά, τα εσπεριδοειδή κ.ά., αλλά η παρουσία του δεν είχε διαπιστωθεί στην Ευρώπη (εκτός από μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία στο Κόσσοβο).
Το παθογόνο βακτήριο Xyllela fastidiosa αναφέρθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως ότι απομονώθηκε από προσβεβλημένα ελαιόδεντρα. Ήδη έχουν δρομολογηθεί στην Ιταλία εκτεταμένες έρευνες για την έρευνα επί του βακτηρίου, τα πειράματα παθογένεσης, την ταυτοποίηση των εντόμων φορέων που μεταδίδουν το παθογόνο βακτήριο, την επιδημιολογία κλπ.
Ήδη από τον Οκτώβριο του 2013 έχουν ενημερωθεί τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EPPO) και έχει σημάνει συναγερμός για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης της ασθένειας.
symptoms xyllela1   olive xyllela10
Μετάδοση του βακτηρίου
Το βακτήριο Xyllela fastidiosa είναι παθογόνο καραντίνας, αποικεί τα ξυλώδη αγγεία των φυτών και μεταδίδεται από πολυάριθμα είδη μυζητικών εντόμων που ανήκουν στα γένη Cicadellidae και Cercopidae (Insecta, Hemiptera).
Στους αμπελώνες της Καλιφόρνιας, για παράδειγμα, έχουν αναφερθεί ότι είναι φορείς του βακτηρίου τα είδη Homalodisca vitripennis (= H. coagulata), Carneocephala fulgida, Draeculacephala minerva, Graphocephala atropunctata (ασθένεια του Pierce), στα εσπεριδοειδή της Βραζιλίας τα είδη Acrogonia terminalis, Dilobopterus costalimae και Oncometopia fascialis (ασθένεια χλώρωσης).

olive xyllela8Αντιμετώπιση
Στην περιοχή της Ιταλίας, όπου έχει διαπιστωθεί η ασθένεια, έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα για την αποφυγή μεταφοράς άρρωστου πολλαπλασιαστικού υλικού σε άλλες περιοχές.
Οι ειδικοί επιστήμονες εξετάζουν τη λήψη και άλλων μέτρων αντιμετώπισης της ασθένειας που θα ανακοινωθούν, όταν διευκρινισθεί πλήρως και η αιτιολογία της.
Στη χώρα μας θα πρέπει να γίνει ευρεία ενημέρωση όλων αυτών που σχετίζονται με την ελαιοκαλλιέργεια, ώστε να υπάρξει έγκαιρη ανταπόκριση του κράτους στην περίπτωση που διαπιστωθούν συμπτώματα σε ελαιοκομικές περιοχές παρόμοια με αυτά της νέας ασθένειας.
==================================================
unquote

σχολιο απο το παρον blog

H Ιταλια ειναι διπλα μας και η περιοχη που εχει πληγει ειναι 
η ανατολικη και αρα πιο κοντα σε εμας.
Οσο ειναι νωρις πρεπει το κρατος/φορεις/ γεωπονοι να ενημερωσουν τους ελαιοπαραγωγους για την  ανωτερω ασθενεια
της ελιας η οποια μεταδιδεται/καταστρεφει σε πολυ γρηγορο
ρυθμο τα εαλιοδεντρα. 
Και οπως πολυ σωστα εχει καποιος . η καλυτερη αντιμετωπιση
της ασθενειας ειναι η προληψη

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΒΑΤΙΚΩΝ//// Aπο το ΤαΒatika.gr


ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΒΑΤΙΚΩΝ

ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΞΑΓΕΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ


lagopsara22
Στο κατάστρωμα του καϊκιού του Παναγιώτη Σούκου διακρίνονται λαγόψαρα που αλιεύθηκαν έξω από την Ελαφόνησο, σε απόσταση 200 μέτρα από την ακτή
Τον τελευταίο καιρό οι βατικιώτες αλιείς αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω της σταδιακής επικράτησης του λαγόψαρου στο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής. Όπως μας ανέφερε ο αλιέας Παναγιώτης Σούκος, έχει πρόσφατα ψαρέψει τρεις φορές λαγόψαρα εντός του όρμου, εκ των οποίων τη μια φορά τα λαγόψαρα έφταναν τα 300 κιλά! Φυσικά, το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους Βατικιώτες ψαράδες που βλέπουν ολοένα συχνότερα στα δίχτυα τους το τοξικό αυτό είδος, που προξενεί καταστροφικές βλάβες στα δίχτυα και σε άλλα αλιευτικά εργαλεία. Επίσης, όπως μας είπε ο Παναγιώτης, η σχεδόν ολική εξαφάνιση του χταποδιού, του καλαμαριού και της σουπιάς από τη θάλασσα των Βατίκων τα τελευταία χρόνια, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο λαγόψαρο.
Εν ολίγοις, το εξωτικό είδος του λαγόψαρου που εισήλθε στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, απειλεί τη θάλασσα των Βατίκων όπως και άλλες θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου, με οικολογική καταστροφή και προκαλεί την υποβάθμιση του αλιευτικού κλάδου στις περιοχές αυτές. Σύμφωνα με δημοσίευση στο οικολογικό περιοδικό “Journal of Ecology” από Έλληνες και Τούρκους Επιστήμονες «οι περιοχές με άφθονα λαγόψαρα έχουν πια μετατραπεί σε τελείως άγονες ζώνες.» Επίσης, οι ίδιοι επιστήμονες παρατήρησαν στην έρευνά τους ότι τα «δάση» φυκιών υφίστανται αποψίλωση εξαιτίας του λαγόψαρου (διότι σε αντίθεση με τα ντόπια είδη καταναλώνουν και τα νεαρά φύκη), μια επίπτωση ανησυχητική γιατί η υποθαλάσσια βλάστηση παρέχει τροφή και καταφύγιο σε εκατοντάδες θαλάσσια είδη…
Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζουν και οι Κρητικοί ψαράδες. Σε ρεπορτάζ του κρητικού candia news o επαγγελματίας αλιέας κ Νεκτάριος Κουγιουμουτζάκης είχε δηλώσει πρόσφατα: «Εδώ και 10 χρόνια, που δίνουμε την άνιση μάχη με τα λαγόψαρα , η πολιτεία κωφεύει στις κραυγές αγωνίας μας, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει ξεφύγει και να εξελίσσεται στη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Μεσογείου. Ο πληθυσμός των λαγοκέφαλων έχει αυξηθεί υπερβολικά . Το 80% των ψαριών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη θάλασσα της Ιεράπετρας π.χ., είναι λαγοκέφαλα.. Αυτό σημαίνει ολοκληρωτική καταστροφή των διχτυών μας και των άλλων αλιευτικών εργαλείων. Παράλληλα τα λαγοκέφαλα επειδή τρώνε τα πάντα έχουν εξαφανίσει σχεδόν τα ψάρια που εμείς ψαρεύουμε, όπως για παράδειγμα τις σουπιές, τα χταπόδια , τα καλαμάρια και πολλά άλλα ακριβά είδη Όταν αυξάνεται ο πληθυσμός ενός είδους, πάντα μειώνεται ο πληθυσμός κάποιου άλλου είδους». Και συνεχίζει προτείνοντας: «Η πρόταση μας είναι να δούν οι αρμόδιοι της πολιτείας πως αντιμετωπίζουν το πρόβλημα οι Ιάπωνες και οι Κύπριοι. Να μάθουν σε όσους ενδιαφέρονται ,πως αφαιρούν οι Ιάπωνες τα τοξικά μέρη αυτού του ψαριού και τα καταναλώνουν, η να επιδοτήσουν το ψάρεμα τους και να αποζημιώσουν τον αλιέα για το κάθε λαγοκέφαλο που θα ψαρεύει και θα κατστρέφει, για να μειωθεί ο πληθυσμός του προοδευτικά».
Από τα γραφεία της εφημερίδας «ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ» τηλεφωνήσαμε στο ΕΛΚΕΘΕ, προκειμένου να ενημερωθούμε για την επιστημονική αντιμετώπιση του οικολογικού προβλήματος που προκαλεί η αύξηση του αριθμού των λαγόψαρων στις μεσογειακές θάλασσες. Όμως, όπως μας εξήγησε υπεύθυνος του ΕΛΚΕΘΕ στο τομέα της αλιείας, δεν υπάρχει καμιά επιστημονική αντιμετώπιση του θέματος. Ο μόνος τρόπος, μας είπε, για τη μείωση του πληθυσμού των λαγόψαρων, είναι η αλίευσή τους. Επίσης, σε επικοινωνία που είχαμε με την προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Πέτρου Μαρίνα, διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει κανένας κρατικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του θέματος…
Σε κάθε περίπτωση, οι κίνδυνοι που απειλούν τη θάλασσα και την αλιεία όχι μόνο των Βατίκων, αλλά ευρύτερα των ελληνικών ακτών, είναι τέτοιοι που η πολιτεία οφείλει να κοιτάξει «ζεστά» το θέμα και να λάβει μέτρα που θα αποσοβήσουν τα χειρότερα. Ασφαλώς, πρέπει να δοθούν επιδοτήσεις και κίνητρα στους ψαράδες για να αλιεύουν τα λαγόψαρα και να προκαλέσουν τη μείωσή τους. Όμως, κατά την άποψή μας, πρέπει να διεξαχθούν έρευνες για την εύρεση μιας επιστημονικής λύσης του προβλήματος, με τη στήριξη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού ενδεχομένως το πρόβλημα αυτό να μην το αντιμετωπίζουν μόνο οι Έλληνες αλλά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι της Μεσογείου (για παράδειγμα, ίσως πρέπει να εισαχθεί ένα είδος που δεν είναι επικίνδυνο για τα υπόλοιπα είδη, αλλά να λειτουργεί ως θηρευτής για το λαγόψαρο και να περιορίσει έτσι την καταστροφική επέκτασή του).
kranidiotis
Από το αλιευτικό του Κρανιδιώτη…


Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Aντικατασταση δικτυου υδρευσης Ελικας ........ // ποτε ξεκινουν και ποτε ξαναρχιζουν οι εργασιες // Τι κανουν οι ''αρμοδιοι που ανεθεσαν το εργο στον συγκεγκριμενο εργολαβο?

Παλι σταματησαν οι εργασιες αντικαταστασης του δικτυου
υδρευσης της Ελικας με οτι συνεπαγεται για τους κατοικους
του χωριου . Πολυ φοβαμαι οτι εαν συνεχιστει αυτη η κατασταση
δεν υπαρχει περιπτωση να γινει καμια προβλεψη για το ποτε
θα ολοκληρωθει το εργο αυτο.  Πολλοι διερωτουνται ποιο ειναι
οριο χρονου παραδοσης του εργου καθως και ποιοι ειναι οι
κανονες/υποχρεωσεις  του εργολαβου σε σχεση με το εργο.
Αυτοι που ανεθεσαν το εργο τι κανουν? Γιατι δεν επεμβαινουν
μεσα στα οποια πλαισια τους δινει η συμβαση αναθεσης του
εργου?
ΑΣ ΒΓΑΛΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ
========================================