SLIDES

Slideshow

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Συμμετοχή του Δήμου στην Επιτροπή Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων Νομού Λακωνίας

Συμμετοχή του Δήμου στην Επιτροπή Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων Νομού Λακωνίας

2/8/2013

Συνεδρίασε την Τρίτη 21 Μαΐου και σε δεύτερη συνεδρίαση την Τρίτη 11 Ιουνίου στην Δ.Ο.Υ Σπάρτης η Επιτροπή Προσδιορισμού Αντικειμενικής Αξίας Ακινήτων, η οποία αφορούσε για το Δήμο μας, την πόλη των Μολάων, την πόλη της Μονεμβασίας, την πόλη της Νεάπολης και όλες τις Τοπικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Βοιών πλην της Ελίκας .

Η επιτροπή αποτελείται από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. Σπάρτης Κο Βασίλη Νικολακάκο ως Πρόεδρο , τον Κο Άγγελο Κολλιάκο , εκπρόσωπο  της Περιφέρειας , Εκπρόσωπος της κτηματικής  Υπηρεσίας  ,τον Κο Γιάννη Καπερώνη,  Εκπρόσωπο  του ΤΕΕ Λακωνίας.  Ο Δήμος συμμετείχε με τον Δημοτικό Σύμβουλο Σταύρο Χριστάκο, ο οποίος είχε οριστεί με την υπ αριθ 29/2011  Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μονεμβασίας .

Αναγνώστε στη συνέχεια την τοποθέτηση του ορισμένου Δημοτικού Συμβούλου Σταύρου Χριστάκου στη συνεδρίαση της επιτροπής:


Στην περιοχή της Νεάπολης , Μολάων , Γέφυρα Μονεμβασίας

Προτείνεται μείωση τουλάχιστον 25 % στις σημερινές ισχύουσες αντικειμενικές αξίες για τους παρακάτω λόγους

Οι αγοραπωλησίες και οι μεταβιβάσεις από τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν έχουν σχεδόν μηδενιστεί με άμεση συνέπεια στην αντικειμενική αίμα των ακινήτων .

Το κατασκευαστικό κόστος το οποίο αποτελεί στοιχείο υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών έχει μειωθεί λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών , του κόστους εργασίας , των οικοδομικών υλικών ( είδη υγιεινής ) και το κόστος απόκτησης οικοπέδων .

Η επίσημη πολιτεία έχει επιβάλλει μείωση ενοικίων στα κτίρια που έχει μισθώσει το δημόσιο κατά 20% οπότε κατά συνέπεια αυτό πρέπει να είναι και το ελάχιστο ποσοστό μείωσης των σημερινών αντικειμενικών αξιών

Μεγάλος αριθμός καταστημάτων και οικιών εγκαταλείφθηκαν από τους ενοικιαστές τους τα τελευταία χρόνια συνέπεια της πρωτοφανούς οικονομική κρίσης της χώρας μας και κατά συνέπεια δεν αποδίδουν κανένα εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στην υπέρμετρη φορολογία που είναι συνέπεια των μεγάλων αντικειμενικών αξιών .

Σημειώνουμε ότι οι μόνες  μεταβιβάσεις που γίνονται είναι οι γονικές παροχές στις οποίες οι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στην φορολογία η οποία είναι συνέπεια των μεγάλων αντικειμενικών αξιών που ισχύουν .

Η πόλη της Νεάπολης και η πόλη των Μολάων πρέπει να έχουν ενιαίες τιμές αντικειμενικών αξιών  σε αντίθεση με σήμερα που η πόλη της Νεάπολης είναι αυξημένες . Προτείνουμε να μειωθούν ο συντελεστές των Μολάων κατά 25 % τουλάχιστον  και οι ίδιες τιμές να ισχύσουν στην Νεάπολη .

Στα χωριά του Δήμου Βοιών  προτείνεται μείωση κατά 50 ευρώ των αντικειμενικών αξιών που ισχύουν σήμερα .


Για το Κάστρο Μονεμβασίας
  Το Κάστρο Μονεμβασίας αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση στον Δήμο Μονεμβασίας αφού ο αντικειμενικές αξίες που ισχύουν είναι πολλαπλάσιες των άλλων περιοχών του Δήμου Μονεμβασίας  ( τιμή 4.350 ανά τετραγωνικό μέτρο )

Η τιμή αυτή είναι υπερβολικά μεγάλη και δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα αφού οι αγοραπωλησίες και οι μεταβιβάσεις έχουν μηδενιστεί στο κάστρο Μονεμβασίας, στο οποίο χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα τελευταία δυο χρόνια δεν έχει γίνει καμία πράξη μεταβίβασης.

  Υπάρχει μεγάλος αριθμός καταστημάτων και οικιών τα οποία δεν έχουν ενοικιάσεις κα δεν αποδίδουν κανένα εισόδημα  στους ιδιοκτήτες τους ο οποίοι πρέπει ταυτόχρονα να ανταποκριθούν στην υπέρμετρη φορολόγηση συνέπεια των μεγάλων αντικειμενικών αξιών .

   Η κατασκευαστική αξία των κτιρίων έχει μειωθεί αφού έχουν αντίστοιχα μειωθεί ο ασφαλιστικές εισφορές, η αξία των υλικών ( σε κάποιες περιπτώσεις ) καθώς και το κόστος εργασίας

  Σημειώνεται ότι μεγάλος αριθμός ακινήτων ανήκει σε ανθρώπους χαμηλών εισοδημάτων και τα οποία περιήλθαν στην κυριότητα τους από γονικές μεταβιβάσεις , δεν έχουν εμπορική αξία γιατί δεν μπορούν να έχουν χρήση καταστημάτων με βάση τις οδηγίες της αρχαιολογικής υπηρεσίας , δεν αποδίδουν κανένα εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους οι οποίοι αδυνατούν ακόμα να πληρώσουν την φορολογία θα να διατηρήσουν τα ακίνητα τους .

  Οι σημερινές αντικειμενικές αξίες διαμορφώθηκαν από ένα ελάχιστο αριθμό αγοραπωλησιών που συνέβησαν την προηγούμενη δεκαετία και δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στο σύνολο των μεταβιβάσεων  που έχουν γίνει όλα τα χρόνια στην περιοχή του Κάστρου . Με βάση τις αγοραπωλησίες αυτές διαμορφώθηκαν οι ισχύουσες σήμερα υπέρμετρες. αντικειμενικές αξίες .
 Χαρακτηριστικά η πολιτεία επέβαλλε αναγκαστικές μείωση των ενοικίων κατά 20% στα κτίρια που έχει μισθώσει και κατά συνέπεια η μείωση των αντικειμενικών αξιών πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με την μείωση αυτή

Με βάση τα παραπάνω προτείνεται ως ελάχιστη μείωση των σημερινών αντικειμενικών αξιών σε ποσοστό 40 % ώστε να προσεγγίσει τουλάχιστον την σημερινή διαμορφωθείσα  πραγματικότητα .

Τέλος σημειώνουμε ότι ο Δήμος μας υποβάλλει αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών να συστήσει επιτροπή προσδιορισμού αντικειμενικής αξίας ακινήτων για την λήψη απόφασης  για την μείωση των αντικειμενικών κριτηρίων που ισχύουν στις άλλες περιοχές του Δήμου μας ώστε να εξαλειφθεί η δυσαρμονία που υπάρχει σήμερα που γειτονικά χωριά έχουν απόκλιση στις  αντικειμενικές αξίες περίπου 200 € το μέτρο και περισσότερο .=

====================================================================

σχολιο == Ελπιζουμε το ανωτερω θεμα να περικλειει και την περιοχη Ελικα-Μαραθια====

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου