SLIDES

Slideshow

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Λαδι απο την Tυνησια = Ευροβουλευτης Κουλογλου ....... συνεχεια ///// ΑΠΟ ΤΟ AGRONEWS.GR




Προκαταβάλλει απόφαση υπέρ Τυνησίας για λάδι ο Κούλογλου

 18/12/2015 - 09:12 πμ{1}
UPDATE 17/12/2015 , 10:32 μμ
Με μια αμφίσημη ανακοίνωση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου γνωστοποιεί εν ολίγοις ότι δεν έχει πρόβλημα να στηριχθεί η οικονομία της Τυνησίας, μέσω της αύξησης εισαγωγών αδασμολόγητου ελαιολάδου στην ΕΕ, με την προϋπόθεση να υπάρξει μελέτη για τις επιπτώσεις της απόφασης και ενδεχομένως αντισταθμιστικά μέτρα για τους ευρωπαίους παραγωγούς, σε περίπτωση που διαταραχθεί η αγορά. Στο τέλος, βέβαια, της ανακοίνωσης επισημαίνει πως το θέμα αναμένεται να ψηφιστεί στην ολομέλεια του ευρω-κοινοβουλίου τον Ιανουάριο, προκαταλαμβάνοντας ουσιαστικά την "ετυμηγορία", την ίδια ώρα που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει τίποτε το οριστικό.
Σημειωτέον ότι το ζήτημα που έφερε τα πάνω-κάτω στην ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου και προκάλεσε καυγάδες εντός βουλής, αλλά και βέλη από παραγωγούς, επιμελητήρια και συνεταιρισμούς, με βασικό αποδέκτη το Βαγγέλη Αποστόλου, είχε αποκαλύψει πρώτη η εφημερίδα Agrenda, φέρνοντας στο φως την απάντηση του υπουργού σε βουλευτές του κόμματός του στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Στις τελευταίες του τοποθετήσεις πάντως ο ελληνας υπουργός, μη μπορώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα έσπευσε να αποσείσει την ευθύνη, λέγοντας μεταξύ άλλων, πως οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί, για να τον διαψεύσει ουσιαστικά ο Στέλιος Κούλογλου, με την ανακοίνωση που εξέδωσε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση Κούλογλου, το σχέδιο κανονισμού και οι τροπολογίες στα αγγλικά:


Με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, συναντήθηκαν χθες, στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, Έλληνες Ευρωβουλευτές για να συζητήσουν την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συζητήθηκε στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου σχετικά με την εφαρμογή έκτακτων αυτόνομων εμπορικών μέτρων για την εξαγωγή ελαιόλαδου από την Τυνησία, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά η χώρα μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιουνίου 2015.

Τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας στο ΕΚ Μανώλης Κεφαλογιάννης, το Ποτάμι, ο Μιλτιάδης Κύρκος ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στη συζήτηση και η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Τη στήριξή της εξέφρασε και η Ευρωβουλευτής της Ελιάς, Εύα Καϊλή.

Σύμφωνα με την πρόταση κανονισμού, 35 000 τόνοι ελαιόλαδου της Τυνησίας θα μπορούν να εξάγονται αδασμολόγητα στην ΕΕ για δύο χρόνια, υπό τη μορφή αυτόνομου εμπορικού μέτρου, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει στρέβλωση στην ισορροπία της αγοράς ελαιολάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Ευρωβουλευτές δήλωσαν ενήμεροι για την προσπάθεια που γίνεται και  συμφώνησαν ότι δεν είναι αντίθετοι στο να στηριχθεί η οικονομία της Τυνησίας αλλά με την παράλληλη προστασία των Ελλήνων και Ευρωπαίων ελαιοπαραγωγών.

Ο Στέλιος Κούλογλου ενημέρωσε για τις σχετικές τροπολογίες που έχει καταθέσει με στόχο την προστασία των Ελλήνων αλλά και των Ευρωπαίων ελαιοπαραγωγών, ενώ ταυτόχρονα ζητάει από την Επιτροπή να πραγματοποιήσει μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στην αγορά η πρότασή αυτή και να λάβει θέση σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων για τους Ευρωπαίους παραγωγούς. Όλοι οι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ενημέρωση ενώ υπήρχε δέσμευση από όλες τις πλευρές για επαγρύπνηση και αλληλοενημέρωση στο θέμα αυτό και τις εξελίξεις στις πολιτικές τους ομάδες.

Το θέμα αναμένεται να ψηφιστεί στην ολομέλεια του Στρασβούργου τον Ιανουάριο του 2016.

Δείτε εδώ το σχέδιο έκθεσης:

https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/1/2015/EL/1-2015-460-EL-F1-1.PDF
https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/1/2015/EL/1-2015-460-EL-F1-1.PDF

Ακολουθούν οι δύο τροπολογίες που κατέθεσε ο Στέλιος Κούλογλου:

Amendment 1

The European Commission should take an independent impact assessment and a mid-term Review to analyse the impact of this measure and if there is any distortion in the European olive oil market. The European Commission should also assess the need for compensatory measures for European producers.

Amendment 2

An annual duty free tariff quota of 35 000 tons is opened for imports into the Union of virgin olive oil originating in Tunisia and falling within CN codes 1509 10 10 and 1509 10 90. If this measure represents a threat to the European olive oil Market, the European Commission, should have the right to suspend the Duty Free tariff rate quota of 35.000 tons of Tunisian olive oil imports and undertake measures to repair the distortion. The suspension should last, as long as needed for a return to normal conditions within the European market.

Αλέξανδρος Μπίκας


-============================================================================
ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΟΝ BLOG=== Τους Ελληνες που ζουν σε αυτη την δυστυχη χωρα που
λεγεται Ελλαδα ποιος τους υπερασπιζεται .Το μονο προιον που ακροβατει και ελπιζουν σε αυτο 
οι παραγωγοι  ειναι το λαδι  για να μπορεσουν να ζησουν με την ελαχιστη αξιοπρεπεια αυτοι
και οι οικογενειες τους . Γνωριζουν οι παραπανω οτι το ελληνικο λαδι εξαγεται  λογω της
ποιοτητας του κατα 90% και ερχεται ρευστο πραγμα που το εχει αναγκη η χωρα αυτη την στιγμη αν ναι
τι σκοπους εξυπηρετουν και ποιους . Ποσο τους πληρωνουμε για να μας καταστρεψουν , Ο πρωθυπουργος
εχει παρει χαμπαρι τι συμβαινει?
1 ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου