SLIDES

Slideshow

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Τροχαία εγκλήματα. Να σπάσουμε τη σιωπή.==Kειμενο του Λευτερη Κουσουλη



Τροχαία εγκλήματα. Να σπάσουμε τη σιωπή.

Επιτέλους. Το μεγάλο πρόβλημα γίνεται αντικείμενο συζήτησης στο υψηλότερο επίπεδο. Πρόκειται για τα τροχαία. Ή, πιο σωστά, για τα τροχαία εγκλήματα. Βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα και αξιέπαινη την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, να συνεδριάσει υπό τον ίδιο η Διυπουργική Επιτροπή Οδικής ασφάλειας.
Τα τελευταία χρόνια, τα τροχαία εγκλήματα σπάνια βρίσκουν τη θέση που επιβάλλεται στη δημόσια συζήτηση. Κατά περίπτωση και ευκαιριακά το συζητάμε, μπορεί να δούμε πίνακες και στατιστικές για το δράμα και, στη συνέχεια, τα σκεπάζει η αδιαφορία και η λήθη.
Αν και είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας – οι νεκροί, οι τραυματίες, οι ανάπηροι και οι ζωντανοί νεκροί που μένουν πίσω – το λεγόμενο πολιτικό σύστημα παγερά αδιαφόρησε για τη συστηματική αντιμετώπισή του. Για κυβερνήσεις που ξυπνάνε με τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και πεθαίνουν για τα δελτία των οχτώ, τι θέση να βρει ένα δύσκολο ζήτημα που χρειάζεται ουσιαστικό και αδιάλειπτο ενδιαφέρον; Που χρειάζεται επιμονή, αδιάκοπη και ακούραστη;
Όπως και για άλλα παρόμοια προβλήματα, η αντιμετώπιση των τροχαίων προϋποθέτει μια «βουβή» πολιτική δράση, που δεν στοχεύει στην αυτοπροβολή, που δεν υπάρχει με σκοπό τον εαυτό της, αλλά ενδιαφέρεται μόνο για το αποτέλεσμα.
Το πολιτικό σύστημα που αιχμαλωτίστηκε στα λεγόμενα «μεγάλα» και αδιαφόρησε για τα λεγόμενα «μικρά», καλείται σήμερα να κάνει νέες ιεραρχήσεις. Και σε αυτή την προσπάθεια, τα τροχαία πρέπει να κερδίζουν διαρκώς το ενδιαφέρον και την προσοχή.
Ελπίζω και εύχομαι, η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην ξεχαστεί μετά  την ικανοποίηση των πρώτων δημοσιευμάτων. Για τα τροχαία δεν πρέπει να μιλάμε μια φορά και στη συνέχεια να τα ξεχνάμε. Για αυτό και θα ήταν χρήσιμο να βρίσκεται πάντα στον αέρα μια καμπάνια για το θέμα. Μια καμπάνια ουσιαστικής ευαισθητοποίησης και διαπαιδαγώγησης. Είμαι βέβαιος, ότι όλα τα Μέσα, ή πάντως πολλά από αυτά, θα ήταν έτοιμα να φιλοξενήσουν ως κοινωνικό μήνυμα μια τέτοια καμπάνια , που με τρόπο θεμελιωμένο θα θύμιζε καθημερινά σε όλους τις υποχρεώσεις μας απέναντι στον εαυτό μας και στους άλλους, όταν κρατάμε το τιμόνι. 
Υ.Γ. Γνωρίζω ότι το ζήτημα είναι δύσκολο και σύνθετο. Πάντως ο έλεγχος που κάνει η Τροχαία, υπό μορφή ενέδρας, δεν μας προστατεύει καθόλου από την εγκληματική προσπέραση της νταλίκας, που γίνεται ακριβώς μπροστά από τα συνεργεία ελέγχου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου