SLIDES

Slideshow

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Οι αγρότες της Λακωνίας λένε: Καλή η τιμή για ..../////Aπο το ΑPELA.GR////

Οι αγρότες της Λακωνίας λένε: Καλή η τιμή για την ελιά φέτος, κακή επιλογή η βιολογική καλλιέργεια, τελειωμένο το πορτοκάλι
13/01/2014
Μεγέθυνση εικόνας
Η Λακωνία είναι ένας νομός κατεξοχήν αγροτικός, με τα δύο βασικά της προϊόντα τις ελιές και τα πορτοκάλια, να μοιράζονται τη μερίδα του λέοντος. Βέβαια τα τελευταία χρόνια, λόγο της πολύ χαμηλής τιμής των πορτοκαλιών το βασικό έσοδο για τους αγρότες της Λακωνίας είναι το λάδι και οι επιτραπέζιες ελιές.

Και ενώ η ελαιοκομική περίοδος για κάποιους συνεχίζεται, εμείς πήγαμε στο χωράφι για να συζητήσουμε με τους αγρότες τα σχετικά με τη φετινή σοδιά.

Αν και γενικότερα φέτος δεν είχαμε λαδιά, αυτοί που έχουν ελιές θα απολαύσουν υψηλότερες τιμές. Οι παραγωγοί, μας λένε πως αυτή την εποχή θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τις δυνάμεις τους και να περιορίσουν στο ελάχιστο τα εργατικά.

Τα πορτοκάλια δίνουν πολύ μικρό εισόδημα τα τελευταία χρόνια, αλλά οι ελιές είναι το καλύτερο εισόδημα για την περιοχή μας λένε οι αγρότες και κυρίως οι καλαμών, που αν και πέρυσι έφτασαν στο 1 ευρώ, φέτος η τιμή του έχει σκαρφαλώσει στο 1,80. Και μιας και μιλάμε για την τιμή της καλαμών, να πούμε πως η τιμή που ακούμε, ως συνήθως είναι η τιμή της 160αρας ελιάς.

Οι ελιές τα τελευταία 3 χρόνια με την κρίση, πληρώνονται ανάλογα με το μέγεθος και όχι "σκούπα" όπως παλιότερα. Έτσι για τις πολύ χοντρές 160 - 140 κομμάτια η τιμή είναι περίπου 1,80 ευρώ το κιλό και όσο αυξάνονται τα κομμάτια η τιμή μικραίνει. Οπότε ένας παραγωγός όταν πουλήσει τις ελιές του δεν θα πάρει 1,80 ευρώ το κιλό, αλλά περίπου στο 1,50 - 1,60 ευρώ μέσο όρο το κιλό.

Από την άλλη η βιολογική γεωργία, είναι μια πάρα πολύ κακή επιλογή για τον παραγωγό, αφού όπως μας λένε δεν υπάρχει ζήτηση του προϊόντος, και αν υπάρξει η διαφορά της συμβατικής ελιάς ή ελαιολάδου με το βιολογικό είναι τόσο μικρή που δεν αξίζει να ασχοληθεί κάποιος με τη βιολογική παραγωγή.

Το θετικό της υπόθεσης αγρότης, είναι πως ο αγρότης δεν θα πεινάσει ποτέ, όσο και αν οι συνθήκες είναι αντίξοες. Το γιατί μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο παρακάτω video...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου