SLIDES

Slideshow

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Προτάσεις για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου του Βασίλη Φραντζολά

Προτάσεις για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου

του Βασίλη Φραντζολά
Αν θέλουμε να μιλήσουμε για ένα νέο, ελπιδοφόρο, μακρόπνοο πλάνο ανάπτυξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι η βάση των προσπαθειών μας θα πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητος του προϊόντος. Πολύ φοβάμαι ότι ασχολούμαστε μόνο με το μάρκετινγκ και τις λαμπερές συσκευασίες, με τις εξαγωγές και τις εκθέσεις,  τι  επιδοτήσεις θα πάρουμε από κάποιο πρόγραμμα και τα σχετικά και δεν (ανα)γνωρίζουμε ότι το κυριότερο πρόβλημα για μια βιώσιμη ελαιοκομία είναι η βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου. Ακόμη και τα πολύ χρήσιμα ΠΟΠ προϊόντα τα έχουμε αφήσει τελείως στην τύχη τους από άποψη τήρησης των προδιαγραφών ποιότητας που θα έπρεπε να έχουν τηρηθεί κατά την παραγωγή τους.
Έτσι, αρχίζοντας από το πλέον βασικό, τις γνώσεις που δίνουμε στους νέους στο αντικείμενο «ελιά και ελαιόλαδο», χρειάζεται άμεση αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών στις ανώτατες και ανώτερες γεωπονικές σχολές με σκοπό να δοθούν στους φοιτητές θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις που θα στοχεύουν και α. στην αύξηση της παραγωγικότητος των ελαιώνων (π.χ. σωστά κλαδέματα, σύγχρονες μεθόδους βιώσιμης άρδευσης και λίπανσης) και β. στην πολύ καλή γνώση των σύγχρονων τεχνολογικών διαδικασιών στο ελαιοτριβείο.
Σε επίπεδο παραγωγού,  θα είναι εξαιρετικά αποδοτικό να δοθούν χαμηλότοκα δάνεια ύψους μέχρι 3.000 – 5.000 ευρώ για αγορά κατάλληλων για κάθε ποικιλία ελιάς ελαιοραβδιστικών καθώς και ανοξείδωτων δεξαμενών (1-2 τόνων) για την αποθήκευση του ελαιολάδου.  Συνεχίζοντας με τη φάση συλλογής των καρπών πρέπει να επιτρέπεται μόνο η χρήση πλαστικών διάτρητων τελάρων τα οποία προφυλάσσουν τον καρπό από ανεπιθύμητες ζυμώσεις και υποβιβασμό της ποιότητας του ελαιολάδου.
Ολα τα ελαιοτριβεία θα πρέπει πάρουν πιστοποίηση ότι το προσωπικό τους έχει εκπαιδευτεί  μέσα από ένα στοχευμένο ολιγόωρο πρόγραμμα στην χρήση των μηχανημάτων με  στόχο την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου.  Είναι γνωστό σε όλους ότι στην φάση του ελαιοτριβείου και μέσα σε μία ώρα “καταστρέφεται” η ποιότης του ελαιολάδου ακόμη και αν πρόκειται για έναν άψογο καρπό.Τελος για την κρίσιμη φάση της αποθήκευσης του ελαιολάδου θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική η χρήση αερίου αζώτου σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους όπου φυλάσσεται  εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (ελαιοτριβεία και αποθήκες).
Όσον αφορά τον τομέα της προβολής του ποιοτικού ελαιολάδου είναι απαραίτητη, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία  της Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Κύπρου, η νομοθετική υποχρέωση και στην χώρα μας της χρήσης στους χώρους εστίασης μη επαναγεμιζόμενων επώνυμων φιαλών. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στην διάδοση του ποιοτικού ελαιολάδου και στους Έλληνες καταναλωτές και στα 25 εκατομμύρια τουριστών.
Σαν επίλογος, η  εκπαίδευση και ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων, με την συγκροτημένη σύσταση πιστοποιημένων πάνελς οργανοληπτικής (γευσιγνωστικής) αξιολόγησης στην έδρα κάθε ελαιοπαραγωγικού νομού, θα βοηθήσει πολύ ώστε η αναγνώριση της αξίας της ποιότητας των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων να γίνει σιγά σιγά κτήμα όλων μας. Χωρίς σωστά ενημερωμένους, συνειδητοποιημένους παραγωγούς και καταναλωτές δεν θα μπορέσουμε να προωθήσουμε και να ανταμείψουμε το υψηλής ποιότητος ελαιόλαδο στην εσωτερική αγορά. Οι εξαγωγές ελαιολάδου δεν μπορούν θα λύσουν από μόνες τους το πρόβλημα και για τον λόγο αυτό θα πρέπει – για πάρα πολλούς λόγους – να σκεφτούμε τρόπους αύξησης της κατανάλωσης εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου εντός των συνόρων…
* Ο Βασίλης Φραντζολάς είναι μέλος της Επιτροπής Διαλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου