SLIDES

Slideshow

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Η αλήθεια στον αντίποδα/// Kειμενο του Λευτερη Κουσουλη

Η αλήθεια στον αντίποδα


Υπάρχει ένα αξίωμα στην πολιτική ανάλυση που οφείλει κανείς να έχει διαρκώς στον νου του αν θέλει να κατανοήσει αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πολιτικό μέτωπο.
Λέει το αξίωμα: Αρχίστε την αναζήτηση της αλήθειας από τον αντίποδα των λεγομένων. Ξεκινάμε λοιπόν την αναζήτηση της αλήθειας αμφισβητώντας τα λεγόμενα.
Κάθε πολιτική παρουσία, κάθε ρόλος και κάθε συμμετοχή στον δημόσιο χώρο και οπωσδήποτε κάθε διεκδίκηση της εξουσίας συγκροτούνται με τον λόγο και διά του λόγου. Ολα χτίζονται με την πρώτη ύλη των λέξεων.
Ολα χτίζονται μέσα από τη διακήρυξη, όλα δομούνται γύρω από μια «διήγηση» του μέλλοντος. Αυτό ήδη κινδυνεύει να μας εγκαταστήσει σε μια παγίδα.
Ετσι, λοιπόν, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, βρισκόμαστε κοντά σε έναν κατακλυσμό μελλοντοστραφών λέξεων που σκοπό έχουν την κατασκευή μιας πραγματικότητας απέναντι στην ίδια την υπόστασή της. Παρατηρώντας το ξεδίπλωμα της προεκλογικής αναμέτρησης βλέπει και ακούει κανείς σε κάθε στροφή στοιχεία που, ενώ προβάλλονται ως επεξήγηση, λειτουργούν ως υπονόμευση της ίδιας της συνείδησης της πραγματικότητας. Και φυσικά ισχύει για όλες τις πλευρές. Για όλους τους εκφωνητές του λόγου, μόνο που όσο εγγύτερα βρίσκεται κανείς στην εξουσία τόσο πιο συχνά διολισθαίνει στην απλοποίηση και στην απλούστευση. Και έτσι περιγράφοντας τον κόσμο απομακρύνεται και απομακρύνει από την αλήθεια.
Πρόκειται για μια επιλογή. Αυθόρμητη και συνειδητή, συνειδητή και αυθόρμητη ταυτόχρονα, επιλογή παραπλάνησης. Επιδιώκει να οδηγήσει τα πράγματα σε έναν στόχο, όχι μόνο ασαφή αλλά και συχνά αποκρυπτόμενο.
Από τον αντίποδα των λεγομένων ξεκινάμε λοιπόν. Και όπως έχω ξαναγράψει στις σελίδες αυτές, κυβερνήσεις σωτηρίας δεν υπάρχουν, κυβερνήσεις δοκιμασίας υπάρχουν.
Μας το έχει διδάξει η Ιστορία που καθώς τη γνωρίζουμε, αν τη γνωρίζουμε, μας τοποθετεί, είτε θέλουμε είτε όχι, στον αντίποδα της τρέχουσας πραγματικότητας, που καλό είναι να την κατανοούμε προτού γίνει παρελθόν και ιστορία.
Οι σημερινοί πολιτικοί συσχετισμοί είναι αποτέλεσμα της εκλογικής κατακρήμνισης των παλαιών σχημάτων. Και αν στο παρελθόν όποιον βρισκόταν στον αντίποδα των λεγομένων εκείνης της εποχής τον παρέσυραν οι χείμαρροι των ψευδαισθήσεων, σήμερα γίνεται υπό το φως της ίδιας της πραγματικότητας πιο χρήσιμη κάθε φωνή και κάθε στάση που συνειδητά θυμίζει την αξία του «κόντρα στο ρεύμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου