SLIDES

Slideshow

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ο σταθμός του Μαΐου και η μεγάλη συνεννόηση/////Kειμενο του Λευτερη Κουσουλη

Ο σταθμός του Μαΐου και η μεγάλη συνεννόηση


Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Μάιο. Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Ευρωεκλογές. Δύο χρόνια μετά από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, για πρώτη φορά θα καταγραφεί στην κάλπη, πέρα από δημοσκοπήσεις, εκτιμήσεις και πολιτικές επιθυμίες, η πραγματική βούληση του λαού. Το διάστημα που διανύθηκε και παρά την οδυνηρή πορεία, ούτε η κυβέρνηση «έπεσε στους δρόμους», ούτε η αντιπολίτευση κατόρθωσε να απαλλαγεί από τον εγκλωβισμό της στην ψευδή διαίρεση μνημόνιο – αντιμνημόνιο.
Πορευόμενοι σε αυτό το κλίμα, ο Μάιος θα αποδειχθεί ένας μεγάλος πολιτικός σταθμός. Με την αντιπολίτευση και την κυβέρνηση να επιδιώκει να μετατρέψει την αναμέτρηση του Μαΐου σε δημοψήφισμα, η σύγκρουση προσλαμβάνει κρίσιμο χαρακτήρα και η τελική της έκβαση θα ορίσει τις περαιτέρω εξελίξεις.
Η αναμέτρηση αυτή θα καθοριστεί από τρεις παράγοντες:
  • Τη μεταβατικότητα της εποχής,
  • Την ορμητική συνειδητοποίηση που συντελείται,
  • Τον πολιτικό κατακερματισμό που επιμένει.
Ταυτόχρονα, μέσα σε αυτήν την πολιτική ατμόσφαιρα, με πολλά μετέωρα και απροσδιόριστα στοιχεία, η αναζήτηση για πολιτικές αλλαγές στην κατεύθυνση ανασυγκρότησης του λεγόμενου πολιτικού συστήματος, γίνεται σιγά-σιγά όλο και περισσότερο παρούσα. Η πρωτοβουλία των «58», οι κινήσεις που πληθαίνουν στο χώρο της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, προσθέτουν και ίσως προκαλέσουν νέα πολιτικά δεδομένα στη σημερινή κίνηση των πραγμάτων.
Την ίδια ώρα και ενώ η κρίση σε όλες της τις εκφάνσεις είναι εδώ, η ανάγκη ενός μεγάλου πολιτικού σχεδίου για την πορεία της χώρας στο μακρύ δρόμο, αναδύεται αδυσώπητα για όλους. Καμιά αυταπάτη και καμιά ιδεοληψία δεν μπορεί να κρύψει αυτή την αναγκαιότητα. Καθώς ένα εθνικό σχέδιο μεγάλης πορείας θα συνειδητοποιείται όλο και περισσότερο, το αίτημα της μεγάλης συνεννόησης θα προβάλει στον άμεσο πολιτικό μας ορίζοντα.
Στο δρόμο προς το Μάιο, όλα αυτά θα βρεθούν, πιστεύω, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, στο κέντρο της δημόσιας συζήτησης. Και ο λαός, με τη δύναμη του αυτοπροσδιορισμού του, θα καταστήσει το Μάιο όχι μόνο σταθμό αλλά νέα αφετηρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου