SLIDES

Slideshow

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Τα σύμβολα είναι προσωρινά.////Kειμενο του Λευτερη Κουσουλη

Τα σύμβολα είναι προσωρινά. Η ιστορία του ανθρώπου που βρίσκεται σε εξέλιξη μπροστά στα μάτια μας, δεν μας αφήνει να το ξεχάσουμε.
Από την αποτυχημένη προσπάθεια ταρίχευσης του Τσάβες, μέχρι την αποκαθήλωση του άστρου του Κόκκινου Στρατού από το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, ο δεσμός με τα σύμβολα αλλά και η αμφισβήτηση τους, η πτώση και το τέλος τους, αποτελεί σταθερό δεδομένο.
Όλα τα σύμβολα είναι προσωρινά. Τα σύμβολα συμπυκνώνουν ιδέες, αποτυπώνουν μια αντίληψη, παραπέμπουν σε κάτι μεγάλο και σημαντικό. Ανεμίζουν, κοσμούν, εμπνέουν. Το σύμβολο είναι συχνά το παλαιό, παραπέμπει σε ένα χθες, νικηφόρο, θριαμβικό, τροπαιούχο. Συχνά το σύμβολο γίνεται ο δαιμονικός τόπος παροξυσμού μιας ιδεολογίας και μιας μισαλλόδοξης ταύτισης με αυτό που ανορθολογικά αντιπροσωπεύει.
Ευτυχώς, ο κόσμος κινείται και οι συνθήκες «κατασκευής» των συμβόλων αλλάζουν. Αφού όλες οι κοινωνίες φέρουν μέσα τους τη δύναμη της μεταβολής τους. Αυταρχικές ή φιλελεύθερες, κλειστές ή ανοιχτές, είναι αδύνατο να ξεφύγουν από το παντοδύναμο και ακατάβλητο αίτημα του αυτοπροσδιορισμού και της ελευθερίας.
Αυτό το αίτημα, αμφισβητεί την ιερότητα των συμβόλων. Και έρχεται η ώρα, αργά ή γρήγορα, που οι άνθρωποι αποκαθηλώνουν τα σύμβολα από το ύψος του γοήτρου τους, με τη δύναμη που οδηγεί την ανθρώπινη ιστορία. Και μας μιλάει με όλους τους τρόπους:
Τίποτα δεν είναι ιερό. Ιερή είναι μόνο η ελευθερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου