SLIDES

Slideshow

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Μειωμένη η παραγωγή ελαιόλαδου σε όλη την Ελλάδα, στα περσινά επίπεδα οι πρώτες τιμές===AΠΟ ΤΟ BLOG ΠAKIA

Μειωμένη η παραγωγή ελαιόλαδου σε όλη την Ελλάδα, στα περσινά επίπεδα οι πρώτες τιμές


Μειωμένη η παραγωγή ελαιόλαδου σε όλη την Ελλάδα, στα περσινά επίπεδα οι πρώτες τιμές Για σημαντική μείωση στη φετινή παραγωγή ελαιόλαδου λίγο μετά την έναρξη της φετινής συγκομιδής κάνουν λόγο στον ΑγροΤύπο, παραγωγοί και εκπρόσωποι ελαιοπαραγωγικών Ενώσεων και Συνεταιρισμών από όλη τη χώρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Κρήτη εμφανίζεται να καταγράφει την μεγαλύτερη μείωση με τους παραγωγούς να μας επισημαίνουν ότι σε πολλές περιοχές δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία της συγκομιδής ενώ πολλά είναι τα ελαιοτριβεία τα οποία είτε δεν θα λειτουργήσουν φέτος είτε θα υπολειτουργήσουν. Όσον αφορά το θέμα των τιμών η εικόνα που αποκομίσαμε τουλάχιστον στην αρχή της παραγωγικής χρονιάς είναι ανάμικτη. Σε κάποιες περιοχές κάνουν λόγο για τάσεις μείωσης, ενώ σε άλλες διατηρούνται στα περσινά επίπεδα και δεν αποκλείουν να αυξηθούν λόγω της μειωμένης παραγωγής.

Κρήτη

Για την κατάσταση στην Κρήτη, μιλάει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιώργος Ηλιάδης, Διευθυντής της ΕΑΣ Πεζών. «Η συγκομιδή στην περιοχή μας ξεκίνησε μόλις χθες, Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου. Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι η παραγωγή μας θα είναι μειωμένη σε ποσοστό περίπου 30%. Όσον αφορά τις τιμές κυμαίνονται στα 2,30 με 2,50 ευρώ το κιλό. Την ίδια περίοδο πέρσι οι τιμές ήταν στα ίδια επίπεδα αλλά είχαν αυξητικές τάσεις. Φέτος δεν υπάρχει τέτοια προοπτική. Από ό,τι φαίνεται μάλιστα οι εισαγωγές θα είναι μεγάλες γεγονός που θα πιέσει τις τιμές», σημειώνει ο κ. Ηλιάδης.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου, κ. Ανδρέας Στρατάκης μας αναφέρει: «τα πράγματα φέτος όσον αφορά την παραγωγή δεν πάνε καθόλου καλά. Η ζημιά που έχει γίνει τους προηγούμενους μήνες τώρα φαίνεται. Χωρίς να υπερβάλω, υπάρχουν περιοχές στο Ηράκλειο που η παραγωγή θα είναι μηδενική. Σε κάποιες άλλες λόγω και της δακοπροσβολής θα είναι ελάχιστες οι ποσότητες αλλά και πολύ υποβαθμισμένο το προϊόν. Κατά την δική μου εκτίμηση φέτος στο Ηράκλειο η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 10.000 τόνους ενώ πέρσι είχαμε παραγωγή 60.000 τόνους».
Όσον αφορά το θέμα των τιμών ο κ. Στρατάκης μας ανέφερε: «οι τιμές που θα δώσει η ΕΑΣ Ηρακλείου θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα μετά το Δ.Σ. που θα συγκαλέσουμε για το θέμα. Ωστόσο, αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να κρατήσουμε τα 2,50 ευρώ/κιλό που υπάρχει σήμερα και στην συνέχεια να προσπαθήσουμε να το αυξήσουμε. Πιστεύω ότι φέτος δεν συντρέχουν λόγοι για μείωση της τιμής και στόχος μας θα είναι να πληρωθούν οι παραγωγοί μας αλλά και να κρατήσουμε τις αγορές του εξωτερικού».

Μεσσηνία

Για μεγάλη μείωση της παραγωγής κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο και ο κ. Κώστας Κατσούλης, Πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας: «η συγκομιδή στην περιοχή της Μεσσηνίας φέτος ξεκίνησε πριν από περίπου 10 ημέρες αλλά μας έχουν πάει πίσω οι βροχές. Η παραγωγή αναμένεται μειωμένη σε ποσοστό που δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμα και το 50%. Η τιμή που αγοράζει αυτή η στιγμή η ΕΑΣ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι στα 2,55 ευρώ/κιλό (πέρσι ξεκίνησε στα 2,20 και έφθασε τα 3 ευρώ το κιλό) και για το ΠΟΠ Ελαιόλαδο Καλαμάτας, στα 2,65 ευρώ/κιλό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας δεν θα υπάρχει θέμα μείωσης των τιμών αφού κατά την γνώμη μου θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα».
Επίσης, ο Πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μικρής Μαντινείας και Αβίας στη Δυτική Μάνη, κ. Βασίλης Κοζομπόλης μας αναφέρει: «η μείωση της παραγωγής λόγω των προβλημάτων καρπόδεσης θα είναι σημαντική. Σε μια κανονική χρονιά η παραγωγή της Μεσσηνίας φθάνει τους 60.000 τόνους ενώ φέτος δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τους 20.000 τόνους».
Σε ερώτησή μας σχετικά με την πορεία των τιμών ο κ. Κοζομπόλης εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος, τονίζοντάς μας και από την πλευρά του ότι δεν υπάρχει λόγος μείωσης των τιμών με τόσο μικρή παραγωγή στη χώρα μας φέτος.

Λακωνία

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Προκοβάκη, Πρόεδρο της ΕΑΣ Λακωνίας: «η συγκομιδή στη Λακωνία ξεκινάει πολύ νωρίς και γίνεται σιγά – σιγά με αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται περίπου τον Μάρτιο. Η παραγωγή φέτος αναμένεται μειωμένη σε ποσοστό περίπου 30% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονιά που είχαμε μειωμένη παραγωγή, δηλαδή 2011/2012 και αναμένεται να παράγουμε περίπου 20.000 με 25.000 τόνους λάδι.. Η μειωμένη παραγωγή οφείλεται στην ακαρπία η οποία έχει προέλθει από πολλούς λόγους ενώ τον ρόλο του έχει παίξει και ο δάκος».
Σε ερώτησή μας σχετικά με τις τιμές, ο κ. Προκοβάκης μας αναφέρει ότι: «από τις δημοπρασίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, κυμαίνονται μεταξύ 2,63 – 2,67 ευρώ το κιλό ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρσι κυμαινόντουσαν στα 2,85 ευρώ το κιλό. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι η αύξηση ή μείωση η της τιμής δεν εξαρτάται μόνο από την ελληνική παραγωγή. Μπορεί στην Ελλάδα φέτος η παραγωγή να είναι μειωμένη ωστόσο στην Ισπανία υπάρχει μεγάλη αύξηση παραγωγής. Επιπλέον η παραγωγή που θα έχουμε φέτος στην χώρα μας θα είναι αρκετή για την εγχώρια κατανάλωση και θα καλύπτει το εξαγωγικό εμπόριο τυποποιημένου λαδιού».

Χαλκιδική

Για την περιοχή της Χαλκιδικής, ο Ευάγγελος Ευαγγελινός, Πρόεδρος της ΕΑΣ Πολυγύρου μας δηλώνει: «η παραγωγή ελαιόλαδου στον Πολύγυρο φέτος ήταν σχεδόν μηδενική για τους γνωστούς λόγους από την ακαρπία και τον δάκο. Οπότε δεν υπήρξε και ενδιαφέρον για το εμπόριο ή τις τιμές».
Για μεγάλη μείωση στην παραγωγή, μας μιλάει και ο κ. Κώστας Τερτιβανίδης, προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας στην Χαλκιδική: «φέτος η παραγωγή είναι συγκλονιστικά χαμηλή και η μείωση φθάνει ακόμα και το 70%. Παραδοσιακά στην Χαλκιδική παράγουμε περίπου 7.000 τόνους και φέτος η παραγωγή δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 1.500 τόνους.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής, κ. Κώστας Βλαβής μας δήλωσε: «στην περιοχή μας η συγκομιδή οδεύει προς το τέλος της. Απομένει περίπου ένα 3% ενώ η παραγωγή είναι κατά πολύ μειωμένη. Φέτος η παραγωγή μας δεν ξεπερνάει ουσιαστικά το 10% της περσινής. Όσον αφορά τις τιμές έχουν καθοδικές τάσεις λόγω της υπερπροσφοράς στην Ισπανία».

Λέσβος

Παράλληλα, ο κ. Αλέξανδρος Γιατζιτζόγλου, Πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου υπογραμμίζει στον ΑγροΤύπο: «η παραγωγή μας φέτος δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 4.500 τόνους ενώ πέρσι είχαμε φθάσει τους 17.000 τόνους. Η μείωση είναι μεγάλη αλλά ευτυχώς σε ότι έχει να κάνει με τις τιμές η ΕΑΣ λόγω του τυποποιητηρίου που διαθέτει μπορεί και τις συγκρατεί. Αυτή την περίοδο για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο η τιμή είναι στα 2,55 ευρώ το κιλό ενώ για το παρθένο στα 2,30 ευρώ/κιλό. Αν δεν υπήρχε ωστόσο η τυποποίηση οι τιμές θα ήταν πολύ πιο χαμηλές».

Ελαιοπαραγωγοί στο totheshelf

Για την φετινή χρονιά, ο παραγωγός και τυποποιητής βιολογικού ελαιόλαδου από την Κω, Στέλιος Δρόσος, μας αναφέρει: «η παραγωγή και στην Κω είναι δραματικά μειωμένη. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι στο μεγαλύτερο κτήμα μου 16 στρεμμάτων με 500 ελαιόλόδεντρα βιολογικής παραγωγής πέρσι είχα παραγωγή 3.700 κιλά ενώ φέτος δεν πρόκειται να ξεπεράσω τα 300 κιλά. Από την εικόνα όμως που έχω γενικά τα κτήματα στο νησί είναι σε αυτή την κατάσταση. Όσον αφορά τις τιμές είναι ανεβασμένες. Ενώ πέρσι ξεκινήσαμε στα 2,60 – 2,80 ευρώ το κιλό φέτος είμαστε κοντά στα 4 ευρώ το κιλό και αυτό οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση στο νησί λόγω του τουρισμού το καλοκαίρι. Αυτή την στιγμή έχω αγοραστές που μου ζητούν λάδι και επειδή δεν έχω αποθέματα από πέρσι περιμένω την φετινή παραγωγή».
Από την πλευρά του ο παραγωγός από την Κορινθία, κ. Βασίλης Αθανασάκος κάνει επίσης λόγο για μεγάλη μείωση της παραγωγής και στην περιοχή του σε ποσοστό που θα αγγίξει το 50 με 60%. «Οι τιμές αυτή την περίοδο, από την πληροφόρηση που έχω είναι στα 2,40 με 2,60 ευρώ το κιλό», μας αναφέρει ο κ. Αθανασάκος.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του παραγωγού από την Βόρεια Εύβοια. «Η παραγωγή στην περιοχή φέτος θα φθάσει και το 80%», τονίζει χαρακτηριστικά.
Τέλος ο παραγωγός από το Θεσπρωτικό Πρέβεζας, κ. Γιώργος Σακκάς μιλώντας στον ΑγροΤύπο, μας περιγράφει την ίδια άσχημη εικόνα για την μειωμένη φετινή παραγωγή: «φέτος δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου λάδι στην περιοχή μας. Είναι η χειρότερη χρονιά που θυμάμαι τα τελευταία χρόνια».
Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή totheshelf στο iPhone/iPad/iPod σας και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και ελαιόλαδο) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές - για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 2,69 ευρώ! Για να κατεβάσετε την εφαρμογή σε iPhone, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store με τη λέξη agrotypos.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου