Πολύ περισσότερα τα κρούσματα με λιπάσματα μαϊμού από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας (16/12/2013 13:50)
Το γεγονός ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν τους διακινητές λιπασμάτων - μαϊμού αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν όσοι διακινούν ακατάλληλα λιπάσματα ξέρουν πάρα πολύ καλά πώς να.. κρύβονται αλλά και πως δουλεύουν οι ελεγκτικές αρχές της πολιτείας, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει γίνει εφικτή η σύλληψή τους. Η τιμή πώλησης αυτών των λιπασμάτων είναι δελεαστική. Συνήθως κοστίζουν το 50 - 60 % της τιμής πώλησης των κανονικών λιπασμάτων και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση πείθονται οι παραγωγοί να τα αγοράσουν. Οι εταιρίες αυτές δίνουν πλασματικά στοιχεία επικοινωνίας και διευθύνσεις ενώ η διακίνηση των λιπασμάτων αυτών γίνεται με μεσίτες μέσω κινητών τηλεφώνων. Φέτος μόνο, οι καταγγελίες για διακίνηση τέτοιου είδους λιπασμάτων ξεπερνούν τις 5, μας αναφέρουν στελέχη του ΥπΑΑΤ.Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο νέο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για τις ζωοτροφές που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή θα υπάρχει άρθρο, στο οποίο θα προβλέπεται πρόστιμο ύψους 5.000 για όποιον εμπορεύεται τέτοιου είδους λιπάσματα. Αυτό που πρέπει να γίνει – σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη του ΥπΑΑΤ – στον ΑγροΤύπο είναι τα ίδια τα καταστήματα να «κλείσουν» τις πόρτες σε αυτούς τους επιτήδειους αφού πλέον έχουν ενημερωθεί για την δράση τους.
Επίσης, μας έγινε γνωστό ότι κατάστημα λιπασμάτων στην Θεσσαλία φέτος είχε πουλήσει 18 τόνους σε αγρότες ενώ είχε ενημερωθεί για την ακαταλληλότητα των συγκεκριμένων προϊόντων. Επίσης, το ΥπΑΑΤ προσανατολίζεται στην έκδοση απόφασης (μέσω αρμόδιου εισαγγελέα) η οποία θα προβλέπει ότι αν ένας αγρότης καταγγείλει ότι του έχει πουληθεί ακατάλληλο λίπασμα να μπορεί να προμηθεύεται από το κατάστημα που το αγόρασε την ίδια ποσότητα κατάλληλου προϊόντος χωρίς καμία επιβάρυνση του αγρότη.
Η τελευταία παρτίδα που εντοπίστηκε, σύμφωνα με όσα μας έγιναν γνωστά, δεν περιελάμβανε καμία θρεπτική ουσία παρά μόνο ανθρακικό ασβέστιο, κοινώς ασβέστη. Ευτυχώς, αυτή τη φορά, το υλικό δεν περιείχε βαρέα μέταλλα, τα οποία είναι επικίνδυνα τόσο για την παραγωγή όσο και για την υγεία των καταναλωτών.
Η Διεύθυνση Εισροών Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κάθε φορά που εντοπίζει επικίνδυνα προϊόντα, ενημερώνει σχετικά τις επιχειρήσεις εμπορίας λιπασμάτων για την κυκλοφορία αυτών των ακατάλληλων σκευασμάτων. Μάλιστα, πέρυσι, ο φάκελος μιας υπόθεσης εστάλη στη Δικαιοσύνη.
Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) με πρόσφατη έκτακτη ανακοίνωσή του ενημέρωσε τα καταστήματα αγροτικών εφοδίων και τους αγρότες ότι έχουν εντοπιστεί και διατίθενται ως «Λίπασμα ΕΕ», προϊόντα των τύπων 20-10-10, 20-10-0 κτλ. Τέτοια σακιά έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής σε Κέρκυρα, Αιτωλοακαρνανία, Ήπειρο και Μακεδονία.
Στις ύποπτες συσκευασίες συνήθως αναγράφεται μόνο όνομα της παραγωγού εταιρείας, χωρίς κανένα άλλο αναγνωριστικό στοιχείο ή στοιχείο επικοινωνίας. Εξαιτίας της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να εντοπίσει και να τιμωρήσει τις εταιρείες-«φαντάσματα», οι προμηθευτές δεν αποθαρρύνονται και διακινούν τα παράνομα υλικά, με διαφορετικό κάθε φορά όνομα.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου