ΠΜΟ: Το 2016 πιθανώς η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ
Το 2016 είναι πιθανό να γίνει το πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ ενώ τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχουν φθάσει σε νέα ύψη, τροφοδοτώντας περαιτέρω την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ).
Το πρώτο εξάμηνο του 2016 σημείωσε νέα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, αυξάνοντας περαιτέρω τις πιθανότητες το τρέχον έτος να είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία της NASA και της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ).
Η μέση θερμοκρασία τους πρώτους έξι μήνες του 2016 ήταν κατά 1,3 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από την προβιομηχανική εποχή στα τέλη του 19ου αιώνα, σύμφωνα με τη NASA.
"Η ζέστη ήταν ιδιαίτερα έντονη στην Αρκτική, με αποτέλεσμα να αρχίσει πολύ νωρίς το ετήσιο λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας και των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής", ανακοίνωσε ο ΠΜΟ.
Ο Ντέιβιντ Κάρλσον, διευθυντής του Προγράμματος Κλιματικής Έρευνας του ΠΜΟ, δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων: "Αυτό που είδαμε τους πρώτους 6 μήνες του 2016 είναι πραγματικά πολύ ανησυχητικό".
"Πιστεύαμε ότι θα χρειάζονταν αρκετά χρόνια για να αυξηθεί έτσι η θερμοκρασία", πρόσθεσε. "Όμως δεν έχουμε τόσο χρόνο όσο πιστεύαμε".
Οι δύο οργανισμοί χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους επεξεργασίας των δεδομένων της θερμοκρασίας του πλανήτη, καθώς και διαφορετικά κριτήρια για τη σύγκριση των θερμοκρασιών, που οδηγούν σε ελαφρώς διαφορετικά αποτελέσματα. Ωστόσο και οι δύο συμφωνούν για τη μακροπρόθεσμη τάση των θερμοκρασιών του πλανήτη, όπως και άλλες υπηρεσίες στην Ευρώπη και αλλού.
Οι θερμοκρασίες του 2016 πήραν μία ώθηση από ένα εξαιρετικά ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο, αλλά είναι κυρίως το αποτέλεσμα της αυξημένης θερμότητας στην ατμόσφαιρα της Γης που οφείλεται στη συσσώρευση των αερίων του θερμοκηπίου. Η αυξημένη θερμότητα οδηγεί σε άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας, διαταράσσοντας τα οικοσυστήματα και προκαλώντας πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.
Κάθε μήνας του τρέχοντος έτους έχει σημειώσει ρεκόρ θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ αρκετοί μήνες στις αρχές του έτους ήταν μεταξύ των πρώτων που έχουν καταγραφεί ποτέ να υπερβαίνουν τον 1°C άνω του μέσου όρου.
Με τη χαλάρωση του Ελ Νίνιο, οι θερμοκρασίες μειώθηκαν ελαφρώς, αλλά βρίσκονται ακόμη σε επίπεδα ρεκόρ. Ο Ιούνιος ήταν 0,90°C πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα, σύμφωνα με τη NOAA και 0,79°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1951-1980, σύμφωνα με τη NASA.
Μετά το νέο ρεκόρ θερμοκρασίας του Ιουνίου, το 2016 είναι μέχρι σήμερα 1,05°C πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα, σύμφωνα με NOAA, και 1,09°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1951-1980, σύμφωνα με τη NASA.
Εξάλλου, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία των ωκεανών για το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι 0,79°C πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα, η μεγαλύτερη τέτοια απόκλιση σε 137 χρόνια καταγραφής θερμοκρασιών.
Οι κυβερνήσεις του πλανήτη έχουν συμφωνήσει να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, μέχρι το τέλος του αιώνα.
================================================================
UNQUOTE
Σχολιο απο το παρον blog
Oπως ειχα αναφερει και σε παλαιοτερες αναρτησεις το μεγαλυτερο προβλημα που θα αντιμετωπισουμε στο αμεσο μελλον ειναι το νερο. Μονο που απ' οτι φαινεται το προβλημα αυτο εχει φτασει εξω απο την πορτα μας και μας βρισκει σχεδον απροετοιμαστους.
Ο καθενας μας ας πραξει αναλογα σε οτι του αναλογει οσο αφορα την χρηση του νερου γιατι δεν βλεπω να απασχολει και τοσο τους αρμοδιους διοτι αν συνεβαινε
το αντιθετο θα ειχαν πραξει αναλογα στο διαστημα που περασε βαζοντας σε
δρομολογηση καποια μεγαλα εργα που θα εξασφαλιζαν την επαρκεια νερου .
Και οπως εχω πει και παλαιοτερα θα εισπραξουμε αυτο που μας αξιζει διοτι
εμεις τους επιλεξαμε /ψηφισαμε (το μεγαλυτερο ποσοστο απο εμας τουλαχιστον)
=================================================================
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου